Landbouw en Voedsel in BrabantSamenwerken, kennisdelen en innoveren

Zero waste boodschappen doen: 3 tips

April 10, 2019 0 comments

Veel mensen doen hun best om zo min mogelijk afval te produceren. Maar dat is niet makkelijk. In de supermarkt stikt het van de plastic verpakkingen. Hoe omzeil je die?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal in huis te halen, en dus uiteindelijk weg te gooien. Wij zetten 3 tips voor je op een rij:

1.    Koop etenswaren in bulk

Bij sommige speciaalzaken, maar ook bij steeds meer supermarkten kun je etenswaren per stuk kopen. Voor veel groenten en fruit is dit al heel normaal, en ook kun je in veel winkels je eigen nootjes scheppen. Wil je naast groenten, fruit en nootjes ook nog andere etenswaren inslaan? Zoals pasta, rijst, muesli, bonen, en meel? Kijk dan eens in een biowinkel. Daar kun je deze droge producten vaak in bulk kopen. Voor verse producten zoals kaas, vlees of boter kan je je lokale specialiteitszaak of de biowinkel proberen. Neem je eigen (glazen) potjes mee en vraag of ze je aankopen daarin kunnen doen. Melk en andere dranken kan je dan weer in glazen flessen kopen die je achteraf terugbrengt naar de winkel, hergebruikt of recycleert.

2.    Neem je eigen ‘verpakkingsmateriaal’ mee

Eigenlijk hoort deze tip bij de vorige. Als je losse etenswaren koopt in de supermarkt moet je deze wel ergens in kunnen meenemen! Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg stoffen tasjes (te koop in bio- en bulkwinkels) en glazen, metalen en/of plastic potjes meeneemt naar de winkel. Schrijf aan de onderkant van je lege pot het gewicht, zodat de winkelier makkelijk het nettogewicht kan berekenen.

Andere handige materialen om mee te nemen op je Zero Waste shopping trip:

  • Eierdoos om losse eieren in mee te nemen
  • Bijenwaspapier, een milieuvriendelijke variant van aluminium- of vershoudfolie, om bijvoorbeeld een kaasje in te verpakken bij de kaasboer

3.    Laat slecht afbreekbare producten liggen

Naast verpakkingsmateriaal zijn sommige producten zelf ook erg vervuilend. Je kunt veel huishoudartikelen vervangen met milieuvriendelijkere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Herbruikbare wattenschijfjes: door gewone ‘wegwerpwattenschijfjes’ te vervangen door herbruikbare, wasbare wattenschijfjes bespaar je veel afval.
  • Bijenwaspapier: vervang je aluminiumfolie, vershoudfolie, en boterhampapier met deze milieuvriendelijke variant!
  • Azijn, sodium-bicabonaat en water: in plaats van met allerlei verschillende specifieke poetsmiddelen kun je met deze ingrediënten ook velerlei hardnekkig vuil aanpakken.
  • Wasnoten: gooi ze bij je was, in plaats van wasmiddel, en daarna kun je ze zo op de composthoop werpen!

 

Bron: dit artikel is gebaseerd op een bericht van metrotime.be


 

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"164050"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showAuthor":false,"showUserOccupation":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

0  Comments