Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

Jongeren brainstormen over innovatief agrofoodbeleid op Agri Meets Design

19-01-2018 412 keer bekeken 0 reacties

Hoe de agrofoodsector er in 2030 uit moet komen te zien? Dat kun je het beste vragen aan de ondernemers van morgen. ZLTO en de Provincie Noord-Brabant gingen dan ook in gesprek met jongeren over de toekomst van de agrofoodsector.

Samen met de ZLTO is de Provincie Noord-Brabant actief binnen STRING. Het EU-project STRING verbindt 10 Europese regio’s aan Brabant en vice versa, die onderling hun kennis en expertise met elkaar delen. Zo kunnen we bijvoorbeeld enorm veel van de Italiaanse regio Emilia Romagna leren over toegevoegde waarde-creatie, en loopt Brabant weer voorop in efficiënt produceren. Samen denken de projectpartners na over innovatiestrategieën waar regio’s direct in de praktijk mee kunnen werken. Mede daarom zoekt het project dan ook nauw samenwerking met ondernemers en nieuwe denkers.

Hoe ziet de toekomst van agrofood eruit?

Tijdens de Dutch Design week ging een groep jongeren met elkaar in gesprek over de toekomst van de agrofoodsector in Brabant. Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe zou je het vormgeven als je het voor het zeggen had? Hoe ga je om met de spanning tussen ogenschijnlijk tegenstellende ontwikkelingen? Welke kansen kun je daarvoor bedenken?

Uitkomsten en conclusies: van spanning naar innovatie

Na een bezoek aan de expositie Future of Food – Looking back to now’ gingen de deelnemers aan de slag met hun ideeën voor de sector. Het resultaat van die groepssessies is te zien in deze infographic:

download de volledige versie (pdf)

In het ideaalbeeld en verwachtingen van de sector stonden een aantal uitgangspunten in theorie lijnrecht tegenover elkaar. Denk bijvoorbeeld aan produceren voor de wereld of grootschaligheid versus ambachtelijkheid en nichemarkten. Met dit soort tegenstellingen gingen groepjes aan de haal: welke kansen zouden er kunnen zijn om hier toch op te innoveren? De belangrijkste conclusies overall waren:

  • De agrofoodsector zal zich in meerdere kanten op ontwikkelen en bewegen – die veelzijdigheid aan antwoorden op issues moet je omarmen.
  • Het is nodig om het beleid ‘open te trekken’ e n als overheid te durven activeren en laten gebeuren
  • Wij als jonge generatie willen verbetering, en hebben de ambitie om dit zelf vorm te geven

Meer weten?

Kijk op intterregeurope.eu/string voor meer informatie over het STRING-project, of volg de ontwikkelingen via het Twitteraccount of Facebookpagina.

0  reacties