Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

Een eigen vollegrondsgroentenbedrijf starten, waarom niet?

24-01-2019 389 keer bekeken 0 reacties

​​​​​​​Toen hij nog maar klein was wilde Joost van den Oetelaar (25) uit Oirschot al boer worden. Net als zijn opa op een Fendt-trekker rijden. Dat was zijn droom. Inmiddels heeft hij het eerste teeltjaar van zijn eigen vollegrondsgroentebedrijf achter de rug.

Een eigen onderneming

Het was niet vanzelfsprekend dat Van den Oetelaar een agrarisch bedrijf zou runnen. Het zat niet in de familie: zijn ouders hebben een fotozaak. Toch heeft hij al van jongs af aan interesse in de landbouw en de daarbij horende grote machines. Hij werkte naast zijn studie aan de HAS al bij een vollegrondsgroenteteler. Op zijn twintigste startte hij op huurland met de teelt van speciale peulvruchten. Na zijn studie was het tijd voor de volgende stap: een eigen bedrijf. In december 2017 werd Van den Oetelaar zelfstandig ondernemer. Een deel van een gestopte champignonkwekerij gebruikte hij als loods, waarin hij zelf een koelcel bouwde. Zo bouwde hij vanuit het niets een eigen onderneming op.

Moeilijke start

De start was alles behalve makkelijk. Eerst moest Van den Oetelaar flink investeren, en toen volgde ook nog de extremen in het weer in 2018. Het eerste teeltjaar van de jonge boer was eerst te koud, toen te nat en daarna heet en ongekend droog. Dit leidde tot lage opbrengsten. Toch zakt de moed hem niet in de schoenen. “Ik ben vaak enthousiast,” zegt hij. “Als de eerste twee jaar goed waren geweest, was ik misschien te enthousiast geworden. Misschien is zo'n beroerd eerste jaar wel een goede les voor mij.”

Biologisch

Wat betreft de bedrijfsvoering heeft Van den Oetelaar flinke ambities. Zijn doel is om volledig biologisch te worden. In 2018 teelde hij al verschillende groenten op 16 hectare biologische grond. Daarnaast meldde hij 8 hectare aan voor omschakeling naar biologisch. Van den Oetelaar werkt met een jaarrond bouwplan en heeft inmiddels twee mensen in vaste dienst.

Waarom Van den Oetelaar biologisch wil worden? “Biologisch heeft de toekomst!” zegt hij. Er komen steeds meer mogelijkheden voor de biologische teelt en deze landbouwvorm staat dichter bij de natuur. “De natuur is zelfredzaam. Als je dat wil begrijpen, kun je biologisch heel ver komen.” Maar makkelijk is het niet: “Je moet problemen voor blijven, want je hebt bijna geen hulpmiddelen om ze op te lossen. Als ze er toch komen moet je dat accepteren. Een manier om problemen te voorkomen is telen met een bodem die in topconditie is. De grond is de basis.”

Bron: Nieuwe Oogst

 


Lees het laatste nieuws:

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":true,"showAuthor":false,"showUserOccupation":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":true,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

0  reacties