Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

Varkens poepen en piesen voortaan apart voor het milieu

03-12-2018 0 reacties

Dat varkens intelligente wezens zijn, is algemeen bekend. Zo ook bij bioboer Kees Scheepens uit Oirschot. Hij leerde zijn varkens apart piesen en poepen om de ammoniakuitstoot terug te brengen naar bijna nul. Extraatje is dat de opgevangen urine direct bruikbaar is als vervanger van kunstmest.

Het begon een aantal jaar geleden met de gedachte waarom er geen slimme oplossing bestaat waardoor er geen ammoniak meer in de stal ontstaat. Kees’ focus veranderde zo van symptoombestrijding, ammoniakuitstoot tegengaan, naar het probleem aanpakken bij de oorzaak. 

Hoe ontstaat ammoniak?

Ammoniak ontstaat wanneer poep en pies samenkomen. Wanneer de enzymen die in poep en pies zitten, urease en ureum, samenkomen ontstaat er een stikstof-waterstofverbinding, ammoniak. Ammoniak zorgt ervoor dat stikstof in de lucht verdwijnt en vervuilt daarmee het milieu.

Zindelijke varkens

Varkens zijn niet alleen intelligent maar ook zindelijk, ze poepen en piesen het liefst zo ver mogelijk van hun nest. In een varkensstal zie je vaak één plek waar getoiletteerd wordt. Het idee om varkens op aparte plekken te laten poepen en piesen is daarom niet zo gek als het in eerste instantie klinkt. Kees leerde de varkens met een beloning, citroensnoepjes, om te poepen in het ene hokje en te plassen in het andere. Dat lukte al binnen vijf dagen.

Samenwerking met Landbouw Innovatie Campus

Samen met twee andere boeren diende Kees een subsidieaanvraag in bij het FOOD2020 programma, een Nederlands-Duitse agrofoodsamenwerking. Met succes! Komende twee jaar krijgt Kees de (financiële) ruimte om zijn varkenstoilet verder te ontwikkelen.

Lees het gehele artikel op de website van FoodUp! Brabant. 


Lees het laatste nieuws

{"tabBasic":{"type":"items","title":"Lees het laatste nieuws","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showAuthor":false,"showDate":true,"dateType":"digits","showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

0  reacties