Landbouw en Voedsel in BrabantSamenwerken, kennisdelen en innoveren

AgriFoodTech 2018: Meer voedsel op minder land

November 07, 2018 0 comments

Op 12 en 13 december vindt de derde editie van AgriFoodTech plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Net als vorig jaar presenteren professionals hier hun technologische ontwikkelingen in de Agri, Food en Tuinbouw sector. De provincie Noord-Brabant neemt deel aan de vakbeurs met een stand, een talkshow en een studentenchallenge. Hidde Boersma (wetenschapsjournalist en documentairemaker) opent de Talkshow met het vraagstuk: hoe produceer je meer voedsel op een kleiner stukje land?

 In een goed gesprek zal dit het onderwerp van discussie zijn. Ook studenten worden uitgedaagd om na te denken over een veranderende landbouw. Zij presenteren hun ideeën en mogelijke oplossingen bij de stand van de provincie.

Talkshow: ‘Meer op minder: de weg naar een welvarend groen 2030’

Met de eerste tekenen van een klimaatverandering, een bodem die uitgeput raakt en een verlies aan biodiversiteit, is een omslag in de landbouw noodzakelijk. Een grote uitdaging voor Brabant, waar Agrofood de één na grootste economie is. Hoe maken we de omslag naar kringlooplandbouw? Wat is hiervoor nodig? En waar zitten de risico’s? Volgens Hidde Boersma is het van belang dat er meer voedsel op minder land wordt geproduceerd om voor iedereen een groene en welvarende toekomst te bereiken. Zowel voor het klimaat als voor de biodiversiteit is het beter om in te zetten op hoogproductieve, hightech landbouw om zo ruimte vrij te maken voor de natuur. Een geconcentreerde landbouw maakt het bovendien makkelijker om kringlopen te sluiten. 

De talkshow vindt woensdag 12 december van 13.00 tot 15.30 uur plaats tijdens de vakbeurs. Na de inleiding van Hidde Boersma volgt een goed gesprek over Agrofood met gedeputeerde Bert Pauli (Economie en Internationalisering), Johan van Arendonk (Chief Technology & Innovation Officer, Hendrix Genetics), Guus van Roessel (Director Business Development Processing, Lely), Kees Aarts (Chief Excutive Officer & Co-Founder, Protixs), Peter Vermeij (Landbouwraad Berlijn) en Anne Bruinsma (Chief Mobilisation Officer and Co-Founder, Farmhack). Anne-Marie Fokkens leidt het gesprek. 

Studentenchallenge

Naast de Talkshow organiseert de provincie Noord-Brabant ook een studentenchallenge. Hiervoor hebben zij studenten uitgedaagd om mogelijk technologische raadgevingen of oplossingen aan te dragen. Met de poging een versnelling te forceren in het Innovatieprogramma Agrofood2020, vroeg de provincie de studenten: Hoe kan technologie een bijdrage leveren aan de omslag naar een kringlooplandbouw? 
Tijdens de AgriFoodTech beurs exposeren vijf geselecteerde studententeams - van de Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen University & Research, Fontys, HAS Hogeschool en Avans Hogeschool - hun oplossing in de vorm van een poster, filmpje en/of prototype. De teams kunnen met hun expositie in aanmerking komen voor prijzen. Er zijn drie categorieën waarmee zij een prijs kunnen winnen:

  1. Maatschappelijke relevantie: heeft het idee/prototype een potentieel grote impact op de omslag naar de kringlooplandbouw?
  2. Levensvatbaarheid: kan het idee/prototype uitgroeien tot een succesvolle propositie/onderneming?
  3. Technologisch concept: 
  • Het idee/prototype maakt gebruik van een vernieuwende technologie die waardevolle toepassingen mogelijk maakt.
  • Het idee/prototype maakt gebruik van bestaande technologie die slim en op een aantoonbaar haalbare manier wordt ingezet.

 
Voorafgaand aan de vakbeurs beoordeelt een deskundige jury de inzendingen van de studenten. Op woensdag 12 december – aansluitend op de Talkshow – zal gedeputeerde Bert Pauli de prijzen uitreiken aan de drie winnende teams. 

Bekijk hier de aftermovie van AgriFoodTech 2017. De provincie Noord-Brabant was aanwezig met het Smart Farming plein en organiseerde de break-outsessie Internet of Food: Personally Processed.
 

Provincie Noord-Brabant

Met de Actieagenda Agrofood Meets Hightech wil de provincie, samen met haar partners, een versnelling bereiken binnen het Innovatieprogramma Agrofood 2020. Hoezo? Zodat Brabant bij de duurzaamste, slimste en meest vernieuwende agrofoodregio’s van Europa hoort. Op 12 en 13 december wil de provincie de voortgang in het Innovatieprogramma laten zien en mogelijk ook nieuwe samenwerkingen en innovaties stimuleren.

Meer informatie en aanmelden

Is je interesse gewekt of wil je meer weten over de vakbeurs? Meld je gratis aan of vind meer informatie op de website van AgriFoodTech 2018.


0  Comments