Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

World Food Day - Hungry for change

02-11-2018 0 reacties

Zaterdag 13 oktober vond hét grootste inhoudelijke foodfestival van Europa plaats: World Food Day. Zo’n 5000 bezoekers kregen op de Tramkade in Den Bosch een exclusief kijkje achter de schermen van hun eten en leerden waar hun dagelijks voedsel vandaan komt.

Data en technologie

Het festival werd door een druk op de knop feestelijke geopend door directeur-generaal Marjolijn Sonnema van het Ministerie LNV, gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant en burgemeester Jack Mikkers van gemeente ‘s-Hertogenbosch. Het programma stond bol van nationale en internationale sprekers, workshops, talkshows, films en een streekmarkt. Daarbij werd extra gekeken naar de kansen die data en technologie bieden om voldoende en gezond voedsel voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken.

Walvisshushi of een milkshake?

Zo onderzocht de Volkskrant met hun Super de Toekomst de vraag: hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? In hun supermarkt lagen allemaal producten die je in 2050 zou kunnen kopen. Een stukje gekweekte walvissushi of een milkshake met daarin alle voedingsstoffen die jij nodig hebt. Maar aan deze producten hangt ook een prijskaartje. Bij het afrekenen ontdekte de bezoekers dat geïmporteerde producten een hogere impact hebben op het milieu dan lokale producten. National Geographic fotograaf George Steinmetz nam de bezoekers mee op reis over de hele wereld met verschillende foto’s. Van de ontbossing in de Amazone tot Chinese knoedelfabrieken, George gaf inzicht in landbouwkwesties en hun milieueffecten over de hele wereld. Maar ook voor kinderen was er genoeg te doen. Samen met DJ Frietmachine konden zij hun eigen frietje maken, van aardappel, tot het persen en het bakken.

   

821 miljoen mensen

World Food Day is een jaarlijks terugkerend festival dat in het teken staat van honger en voedselzekerheid. Want hoe kan het dat er 821 miljoen mensen elke dag met honger naar bed gaan, terwijl er twee keer zo veel mensen zijn met overgewicht of obesitas? Dit festival wil bezoekers ervan bewust maken dat jij met jouw voedselkeuzes elke dag kunt helpen om het eten van morgen te veranderen. Dit jaar keken we in het bijzonder naar de kansen die data en technologie bieden om eerlijke handel, duurzaamheid en gezondheid voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken en lieten we bezoekers de nieuwste ontwikkelingen zien die kunnen helpen om honger op te lossen.

Initiatiefnemers

World Food Day is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant. World Food Day wordt georganiseerd in het kader van Wereldvoedseldag, een dag die in 1979 in het leven is geroepen door de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Rondom deze dag wordt er jaarlijks in meer dan 150 landen stilgestaan bij de problemen en oplossingen die schuilgaan achter honger. World Food Day is het grootste publieksevenement in Europa dat jaarlijks in het kader van Wereldvoedseldag georganiseerd wordt. Eerdere edities vonden plaats in Rotterdam (2016) en Ede (2017).

 

Bekijk hier de aftermovie

World Food Day 2018 - Aftermovie from World Food Day on Vimeo.

0  reacties