Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

Primeur in Eindhoven: verticaal bos op sociale woonflat

10-09-2018 0 reacties

‘s Werelds eerste verticale bos in de sociale woningbouw verrijst in de Eindhovense wijk Strijp-S. Het Trudo Vertical Forest is een 70m hoge toren die plaats biedt aan 125 woonlofts. Met twee grote groenbakken per loft voor bomen, struiken, planten, klimmers en hangers wordt het een groen paradijs!

Innovatief stukje groen

Du Pré Groenprojecten uit Helmond is verantwoordelijk voor het totale groenplaatje. Bij het bepalen van het bomenassortiment was onder meer belangrijk of een boom op hoogte kan worden geplaatst - sommige bomen zijn te gevoelig voor wind of vorst - en of deze in een beperkte ruimte kan groeien. Ook de verankering van de bomen was volgens Mark Vloet, directeur van Du Pre Groenprojecten, een belangrijk aandachtspunt. "De bomen komen door middel van kluitverankering vast te zitten aan de bak en worden met staaldraden bevestigd aan het gebouw."

Aan alles wordt gedacht

Elke gevel krijgt zijn eigen type beplanting, met ieder zijn eigen karakter. Zo worden er aan de noord- en oostzijde vooral snelgroeiende bomen gepland omdat ze daar de minste zon en de meeste wind vangen. Aan de zuid- en westzijde worden juist langzaam groeiende bomen gepland. Er wordt rekening gehouden met de onderhoudsvriendelijkheid en of de woningen voldoende lichtinval zullen hebben. Ook wordt er gekeken naar de juiste bewateringssystemen en krijgt elke bak een eigen vochtsensor om het vochtgehalte te monitoren. Signaleert de sensor dat sprake is van een kritisch vochtgehalte, dan gaat de beregening automatisch aan.

De Trudo Toren moet is vanaf 2020 te bewonderen. Kan je niet wachten? Klik voor een eerste impressie op de site van Sint Trudo.

Dit is een samenvatting van een artikel uit het magazine Tuin en Landschap, editie 09/08/18.


 

0  reacties