Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings op bezoek bij de boer

31-08-2018 0 reacties

​​​​​​​Deze maand ging gedeputeerde Anne-Marie Spierings op bezoek bij het akkerbouwbedrijf van de familie Bartelen. Gedurende één dag liep zij daar stage. De stage is onderdeel van het uitwisselingsprogramma Ambtenaar op Stage van BAJK en de provincie Noord-Brabant.

Misconcepties over voedsel

Anne-Marie bezocht op 13 augustus het akkerbouwbedrijf van de familie Bartelen. ‘Ik dacht best veel te weten over voedsel,’ schrijft ze in haar blog. Maar van boerenzoon Anton leert ze de hele dag door allerlei nieuwe dingen. Bijvoorbeeld over de relatie tussen de boer en de consument en over de misconcepties die bestaan over ons voedsel. Er gaat namelijk veel voedsel verloren in het productieproces, alleen maar op basis van onze denkbeelden. Zo betekent dat iets niet-biologisch is namelijk niet meteen dat het slecht, niet duurzaam, of onzorgvuldig gemaakt is. Daarnaast zorgen de milieukeurmerken die een boer kan krijgen zelfs vaak voor veel extra administratie(kosten), terwijl ze hem geen extra inkomsten opleveren. ‘Waarom hebben we geen sterrensysteem voor duurzame teelt?’ vraagt Anne-Marie zich af.

De invloed van droogte 

Een ander onderwerp waar Anne-Marie en Anton het tijdens de stage over hebben is de droogte van de afgelopen periode. Hoewel Anne-Marie boven de grond geen schade aan de aardappelen ziet, is er onder de grond van alles aan de hand. De droogte en hitte hebben schurft veroorzaakt op de aardappelen: een kwaaltje dat geen kwaad kan, maar er wel voor zorgt dat de aardappelen er minder mooi uitzien. En daardoor is dit kleine probleem ineens een groot probleem: de consument wil ze niet. Ook is er het probleem van doorwas. Dat betekent dat er te vroeg scheuten aan de aardappelen groeien. Ook dat maakt ze onverkoopbaar.

Het terugbezoek

Nu Anne-Marie Spierings bij akkerbouwer Anton op bezoek is geweest worden de agenda’s getrokken voor een terugbezoek. Dan zal Anton ontdekken hoe de dag van een ambtenaar eruit ziet. Vermoedelijk vindt deze ‘stage’ plaats in oktober.

Deze stagedag is mogelijk gemaakt door BAJK en FoodUp! Brabant van de provincie Noord-Brabant. 

Meer weten?


 

0  reacties