Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

Biobased verpakkingen van suikerriet

09-08-2018 0 reacties

De Brabantse verpakkingsproducent Oerlemans Plastics gebruikt biobased grondstoffen voor potgrondverpakkingen. Het bedrijf vindt dit een logische keuze: "Bij een te verpakken (natuur) product is het logisch dat de verpakking ook duurzaam is."

Biobased grondstoffen gebruiken

In een biobased economy wordt biomassa gebruikt als grondstof voor de productie van energie, kunststof en brandstof. Het grote voordeel van biobased grondstoffen is dat ze hernieuwbaar zijn en dat ze steeds dichter in de buurt komen van de kwaliteit van de traditionele fossiele grondstoffen. De verpakking voor potgrond bestaat normaal uit folie op basis van aardolie, maar de nieuwe biobased verpakking is gebaseerd op 40% plantaardige grondstoffen. Daardoor heeft het een lagere milieu impact, is 100% recyclebaar en is bovendien geschikt om compost-achtige producten lang te bewaren zonder zelf te composteren of af te breken. 

Ketensamenwerking

Om tot het uiteindelijke eindproduct te komen heeft Oerlemans Plastics samengewerkt met de hele keten. Bijvoorbeeld met de grondstofleverancier en de potgrondproducent. "Het is belangrijk om bij dit soort projecten de gehele keten te overzien. Met een totaalconcept kun je als verpakker een statement maken naar de afnemers en een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving."

Biobased producten van suikerrijke biomassa

Oerlemans Plastics heeft suikerriet gebruikt voor de verpakking. Ook de WUR gebruikt suikkerijke biomassa om technischce producten (lijmen, bioplastics, enz) te maken. Jacco van Haveren, onderzoeker aan Wageningen University & Research, vertelt over de mogelijkheden.

Uitdaging

De beperkte beschikbaarheid van goede hernieuwbare grondstoffen resulteren nu nog in een hogere prijs voor de consument. Het blijft voor Oerlemans Plastics daarom nu nog een uitdaging om de consument te overtuigen van het duurzame altenatief. "Financiële stimulans van onze overheid zou deze sector enorm helpen om structureel meer biobased grondstoffen in te kunnen zetten."

0  reacties