Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

MKB bedrijven en WUR slaan handen ineen tegen (voedsel)verspilling

03-07-2018 0 reacties

Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan en meer waarde halen uit reststromen van de voedingssector? Welke waardevolle stoffen kun je bijvoorbeeld winnen uit fruitschillen voor food of non-food toepassingen? Wat is er bekend over het sturen van de toepassingen van vezels door processing?

Welke gelijksoortige reststromen kun je combineren om zo optimale verwaarding mogelijk te maken? En hoe breng je groentesnijresten terug in de voedselketen?

Uitwisselen ervaringen en kennis

Bodec, Hoogesteger, Milgro, Van Rijsingen Ingredients, Vitelia, en Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) werken samen om de beste toepassingen te vinden voor bestaande reststromen uit de voedselverwerkende industrie. Dat kunnen toepassingen in food of feed zijn, maar ook non-food toepassingen. Het consortium bestaat uit producenten en potentiële gebruikers van reststromen, gecombineerd met bedrijven die werken aan hoogwaardigere of volledigere verwaarding van reststromen. Door het uitwisselen van ervaringen en kennis, en het ontsluiten van bestaande wetenschappelijke kennis gebaseerd op WFBR’s projecten, gaat het consortium antwoorden zoeken op deze vragen om hiermee stappen te zetten richting volledige benutting van grondstoffen.

Transitie

De samenwerking gaat in juni 2018 van start en is gekoppeld aan het Sustainable Food Initiative (SFI). Binnen SFI werken bedrijven en kennisinstellingen samen om een transitie naar duurzamere productie en consumptie te realiseren. Als onderdeel van de SFI-challenge Total use of raw materials gaat dit cluster van MKB bedrijven van start met het onderwerp reststroomverwaarding.

Doe je mee?

We nodigen voedselverwerkende bedrijven met vragen over hun reststromen uit om deel te nemen aan het consortium. Voor vragen kun je contact opnemen met Ella van Melis: 0651011726. Interesse in meer info over wat je tegen voedselverspilling kunt doen? En wil je inspirerende voorbeelden lezen van Brabanders die zich al inzetten voor een duurzaam productieproce? Bekijk dan de infographic Samen tegen verspilling.

Naar de infographic

0  reacties