Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

Bewustwording met de Doehetzelfkip

22-06-2018 0 reacties

In 12 weken groeit een kip groot genoeg om te worden geslacht. In Brabant loopt het project Doehetzelfkip.nl. Iedereen die meedoet krijgt een ei van de boer, brengt het kuiken groot en slacht aan het eind van het project zelf de kip.

Doehetzelfkip.nl is een initiatief van de provincie Noord-Brabant en heeft als doel om mensen bewuster te maken van de herkomst van hun vlees. In deze video van Omroep Brabant wordt het concept, aan de start van het project in Hilvarenbeek, verder toegelicht:

Van kip naar vlees

BN De Stem volgde de familie Beks, die meedeed aan het project. Vader Jeroen (44), moeder Marjolein en kids Tijmen en Loïs brachten een kip en een haan groot. Jeroen slachtte de vogels aan het eind van het project. De kinderen mochten zelf beslissen of ze bij de slacht wilden zijn. Tijmen wilde dit niet, maar Loïs wel.

Tijdens het opgroeien van de kippen heeft Jeroen zich wel een aantal keren achter de oren gekrabd. “Wat nou als het me niet lukt?” heeft hij regelmatig gedacht. Om ervoor te zorgen dat alles goed zou verlopen zocht hij assistentie van een lokale boer. Dat gaf wel wat rust.

Waar Jeroen vroeger zonder na te denken vlees kocht in de supermarkt, is hij zich nu een stuk bewuster van wat hij koopt. Hij hoopt dat zijn gezin, en vooral zijn kinderen, door kennis te maken met de slacht beter begrijpt wat er allemaal voorafgaat aan het stukje vlees op hun bord. 

Meer weten?

 

0  reacties