Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

Toekomstinspiratie voor jonge boeren en tuinders

04-06-2018 0 reacties

Om jonge boeren en tuinders inspiratie te bieden over de toekomst van hun bedrijf organiseren BAJK en ZLTO een transitietour: een tour door de provincie Noord-Brabant. De tour laat zien hoe je nieuwe kansen kunt pakken, slimme innovaties kunt doen en laat nieuwe vormen van samenwerking zien.

Er worden vier startbijeenkomsten georganiseerd, waarin het Brabant Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) en Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) de toekomst centraal zetten. Er wordt uitgelegd waarom het anders moet, wat dat voor een boer en tuinder betekent en welke ondersteuning BAJK en ZLTO kunnen geven. De eerste twee van de vier startbijeenkomsten hebben al plaatsgevonden. Hieronder vind je een kort verslag. Voor de overige twee kun jij je nog aanmelden.

Aanmelden startbijeenkomst transitietour op 19 of 21 juni

Transitietour met 3 inspirende verhalen

Transitietour zlto bajkDe eerste avond vond plaats in de Menmoerhoeve in Etten Leur. Na de opening van BAJK voorzitter Henri van den Boomen, volgde Hendrik Hoeksema met een korte presentatie over de ontwikkelingen in de maatschappij. Als programmaleider duurzaamheid en transitie bij ZLTO weet hij goed hoe de agrarische sector hierop inspeelt. Hendrik Hoeksema: “De ontwikkelingen in de maatschappij zorgen dat er veel op de jonge ondernemers af komt, er worden steeds hogere eisen gesteld aan hoe de bodem verzorgt wordt en hoe we onze dieren mogen houden. Daarnaast is het lastig om de consument te bereiken die meer wil betalen voor voedsel dat voldoet aan deze eisen.”

Na de pauze werd er in een kringgesprek met 3 inspirerende ondernemers gesproken. De verhalen inspireerde de andere ondernemers over de mogelijke richtingen die ze op kunnen gaan met hun bedrijf. In het najaar zal er een vervolg worden gegeven aan het project door het organiseren van workshops voor verschillende thema's. Het is de bedoeling dat met een aantal ondernemers gezamenlijk de uitdagingen voor de toekomst worden aangepakt. Lees hieronder een korte samenvatting van elke ondernemer.

Boudewijn van der Wal van Dutch Berries

Boudewijn van der Wal van Dutch Berries richt zich op de markt in Nederland en West-Europa. Daarbij kiest hij voor een hoog volume en een lage prijs. Een strategie die perfect bij zijn onderneming past.  Boudewijn legde uit dat hij aan het ontwikkelen is van ondernemer naar onderneming en met welke uitdagingen hij te maken heeft.
 

Casper van de Wetering van Hoefhuys Boerenkaas

Casper van de Wetering van Hoefhuys Boerenkaas specialiteiten vertelde over zijn unieke boerenkaas. Hij legde uit dat hij van huis uit geen boer is, maar bij een boer in dienst is gegaan en daarnaast werkte als verkoper in de tuinbouw. Daar heeft hij veel geleerd over onderhandelen en luisteren naar de klant. Sinds 2016 is hij gestart met het verwerken van een gedeelte van kaas tot echte boerenkaas. Hij produceert nu kruidenkaas die zich onderscheid in de markt door smaak en smeuigheid.

Anton Bartelen, jonge akkerbouwer in Oud-Gastel

Anton is aardappelteler en teelt Frietaardappelen, consumptieaardappelen en pootaardappelen. Sinds kort heeft hij ook een stukje grond met speciale rassen met aardappels die roze en paars zijn. Deze aardappels zijn een stuk zoeter dan gewone aardappelen en zeer gewild bij restaurants en topkoks. Het is wel lastig om deze restaurants te bereiken. Hij heeft dit jaar veel last gehad van de klimaatverandering, hevige neerslag en droge perioden. Daardoor is het lastig om de aardappels goed te laten groeien. In de toekomst wil hij de aardappels beter bestand maken tegen klimaatverandering.

0  reacties